- Home
- Initiatief
Ferry en Christel van de Wereld Groente Tuintjes
Mijn man,Ferry van der Laan is geboren en getogen in de Polders van Osdorp. Als kleine jongen ging hij met zijn opa en vader mee maaien en hooien en wist Ferry dat hij boer wilde worden. Met de aankoop van een trekker en maaimachine startte hij op 1-1-2000 zijn Loon en grondverzetbedrijf en richtte hij zich in de buurt op de agrarische tak.
Ferry vertelde me regelmatig hoe verdrietig hij het vond om te zien hoe het gebied veranderde en de groene long van Amsterdam, zoals de gemeente het gebied zelf noemt, te zien vergrijzen door huizenbouw en zelfs distributie centra. Maar toen kwam er een kans en een mooi groen idee… een oud kassencomplex aan de Osdorperweg kwam leeg te staan. Samen met vrienden schreven we een plan en kregen we de kans van de gemeente om Stadslandgoed 937 te ontwikkelen tot een levend laboratorium, waar groenbehoud, gezond voedsel en educatie centraal staat.
Binnen dit collectief hebben wij de Wereld Groente Tuintjes. Een overdekte grote binnentuin, waar iedereen welkom is om een tuintje te huren, om lekker te tuinieren met vrienden of de kinderen, in beweging te zijn en uiteindelijk heerlijk te genieten van je eigen onbespoten geteelde groente. Er zijn voorbeeldtuinen en professoren van de Universiteit van Wageningen, die de mensen helpen met vragen en advies en in een ander deel van de kas onderzoeken zij of exotische groente zoals Sopropo, Kousenband, Okra en hete pepers zoals de Madame Jeanette kunnen groeien in een koude kas.
Aangesloten bij de Wereld Groente Tuintjes is mijn zorgplek Blij Ei. Samen met mijn vriendin Brenda, helpen wij autistische jong volwassenen hun zelfvertrouwen te versterken en ze te laten voelen hoe waardevol ze zijn. Zij helpen als tuinhulp wanneer je op vakantie gaat en je tuintje water moet hebben of een bak getimmerd wilt hebben voor die heerlijke aardbeien.
Ook Artis doet mee in dit mooie verhaal… Met poep. Olifantenpoep om precies te zijn. Van dit afval van Artis maken wij Bokashi. Dit is een Japanse manier van composteren. Micro-organismen, dit zijn hele kleine beestjes die je met het oog niet kan zien, zorgen ervoor dat van de olifantenpoep in combinatie met groenafval een meststof wordt gemaakt, die de bodem verbetert. Deze Bokashi wordt dan weer gebruikt in de Wereld Groente Tuintjes. De eigenaren van de tuintjes planten daar weer zaden, die uitgroeien tot heerlijke groente of vruchten en zo is dan de cirkel rond. “Uit de grond, in je mond en uit je kont”, zoals onze Stadslandgoed vriend Arno zegt.
Kortom, de Wereld Groente Tuintjes is een community waar we tuinieren, onderzoeken, samen werken en leren, eenzaamheid bestrijden, feestjes vieren en vooral onszelf kunnen zijn.